Page 104 - GREC14N_CHQ_02
P. 104
Foodism | Restaurants
Salis
Gramvoussa Restaurant
At the Gramvoussa peninsula, this restaurant strictly follows
the rules of the Cretan dietary customs. Using recipes that
are dated to the early 18th century and some of Crete’s finest
products, all of the menu’s ideas end up being good old
homemade traditional food. Στη χερσόνησο της Γραμβούσας,
το εστιατόριο υπηρετεί πιστά τους κανόνες της κρητικής
διατροφής. Με συνταγές που χρονολογούνται στις αρχές
του 18ου αιώνα και τα πιο αγνά υλικά της κρητικής γης, όλες
οι προτάσεις του καταλόγου καταλήγουν σε καλό, σπιτικό,
παραδοσιακό φαγητό. 1 Emmanouil Deiktaki Str., Kaliviani,
Kissamos, +30 28220 22707, gramvousarestaurant.com
Kouzina e.p.e.
Ηomemade tastes with a twist. Dishes like chicken with
molasses, gorgonzola burger, Chania-style borek and “imam”
eggplant casserole, all made by Despina, the landlady. Σπιτικές
προτάσεις με διαφορετική νότα από τα χέρια της κυρίας
Δέσποινας. 25 Daskalogianni Str., +30 28210 42391
Kritamon Wine Βar Restaurant
A new approach to gourmet dining and wine tasting. Its menu
is based on Cretan cuisine with creative influences and on
fresh products. Nέα προσέγγιση στο γκουρμέ φαγητό και την
οινογευσία. Το μενού του βασίζεται στην κρητική κουζίνα με
δημιουργικές επιρροές και στα φρέσκα τοπικά προϊόντα.
38 Kondilaki Str., +30 28211 11427
Levantes
Creative Cretan cuisine that highlights the uniqueness of
Cretan food through the culinary creations by executive
chef Nikos Kamitsos, as he combines tradition and modern
cuisine in a way that respects the island’s products, tastes,
flavours and aromas. Δημιουργική κουζίνα που αναδεικνύει
τη μοναδικότητα της κρητικής διατροφής μέσα από τις
γαστρονομικές δημιουργίες του executive chef Νίκου
Καμίτσου, συνδυάζοντας την παράδοση με τη σύγχρονη
κουζίνα. Kavros Apokoronou, Georgioupolis, +30 28250 62550,
anemosresort.com
Leventis
Inspired by their grandmother’s recipes, two siblings offer
some quite rare tastes from the Cretan villages, such as
kremidokaltsouna, beans with pasta and octopus with bryonies.
Με έμπνευση την κουζίνα της γιαγιάς τους, δύο αδέρφια
προσφέρουν σπάνιες γεύσεις των κρητικών χωριών, όπως
κρεμμυδοκάλτσουνα, φασόλια με μακαρόνια και χταπόδι με
οβριές. Ano Stalos, +30 28210 68155, leventis-tavern.com
Mashup Restaurant Cafe Bar
The new gastronomic talk of the town is exactly what its
Ginger Concept name implies: “The mixture of non-similar ingredients Viki Tsatsampa
for the creation of an excellent result in music, arts and
–regarding Mashup– gastronomy”. Η νέα γαστρονομική
104 GREC14N S/W 2018-19