Page 87 - GREC14N_CHQ_04
P. 87

CHQ



        Gramvousa Restaurant          Leventis                      oil. Τιμώντας την κρητική κουζίνα
        At the Gramvousa peninsula, this   Inspired by their grandmother’s   στην πιο μοντέρνα εκδοχή της, η
        restaurant strictly follows the rules of the   recipes, two siblings offer some quite   ταβέρνα εστιάζει στην ποιότητα των
        Cretan dietary customs. Using recipes   rare tastes from the Cretan villages,   πρώτων υλών, από το χειροποίητο
        that are dated to the early 18th century   such as kremidokaltsouna, beans with   φύλλο και την αγνή μυζήθρα μέχρι το
        and some of Crete’s finest products,   pasta and octopus with bryonies. Με   παρθένο ελαιόλαδο. Akti Tombazi, Old
        all of the menu’s ideas end up being   έμπνευση την κουζίνα της γιαγιάς   Harbour, Chania Town, +30 28210 55527,
        good old homemade traditional food.   τους, δύο αδέρφια προσφέρουν   monastiri-taverna.gr
        Στη χερσόνησο της Γραμβούσας,   σπάνιες γεύσεις των κρητικών χωριών,
        το εστιατόριο υπηρετεί πιστά τους   όπως κρεμμυδοκάλτσουνα, φασόλια με   Mon.Es
        κανόνες της κρητικής διατροφής.   μακαρόνια και χταπόδι με οβριές. Ano   Situated at the ground level of the luxury
        Με συνταγές που χρονολογούνται   Stalos, +30 28210 68155, leventis-tavern.  Monastery Estate Venetian Harbor
        στις αρχές του 18ου αιώνα και τα πιο   com                  hotel, the restaurant pays homage to the
        αγνά υλικά της κρητικής γης, όλες οι                        Cretan cuisine and the local gastronomy,
        προτάσεις του καταλόγου καταλήγουν   Lithos                 carrying away the banqueters to a
        σε καλό, σπιτικό, παραδοσιακό   Fresh, pure ingredients of local   journey filled with delicious feelings. Στο
        φαγητό. 1 Emmanouil Deiktaki Str.,   producers, warm hospitality and   ισόγειο του ξενοδοχείου Monastery
        Kaliviani, Kissamos, +30 28220 22707,   panoramic view of the Old Harbour.   Estate Venetian Harbor, το εστιατόριο
        gramvousarestaurant.com       Φρέσκα, αγνά υλικά ντόπιας    αποτίει φόρο τιμής στην κρητική
                                      παραγωγής, θερμή φιλοξενία και   κουζίνα και την τοπική γαστρονομία,
        Kouzina e.p.e.                πανοραμική θέα στο Παλαιό Λιμάνι   παρασύροντας τους συνδαιτυμόνες σε
      The names are displayed in alphabetical order as per destination Οι επιχειρήσεις παρουσιάζονται αλφαβητικά ανά περιοχή.
        Ηomemade tastes with a twist. Dishes   των Χανιών. 7-9 Akti Koudourioti,    ένα ταξίδι γευστικών συναισθημάτων.
        like chicken with molasses, gorgonzola   +30 28210 74406    Parodos 4i Kallinikou Sarpaki 40, Chania,
        burger, Chania-style borek and “imam”                       +30 28210 52184, monasteryestate.com
        eggplant casserole, all made by Despina,   Monastiri
        the landlady. Σπιτικές προτάσεις με   Honouring Cretan cuisine at its more   Mple
        διαφορετική νότα από τα χέρια της   contemporary version, the tavern   This is an all-day destination literally
        κυρίας Δέσποινας. 25 Daskalogianni   focuses on the quality and freshness   located on the sea shore and it is
        Str., +30 28210 42391         of raw materials ranging from   recently renovated. Homemade stews,
                                      homemade phyllo dough and artisanal   Cretan starters and finger food as well
        Kritamon Wine Βar Restaurant   mizithra cheese to extra virgin olive   as many classics create a menu that
        A new approach to gourmet dining and
        wine tasting. Its menu is based on Cretan
        cuisine with creative influences and on   Lithos
        fresh products. Nέα προσέγγιση στο
        γκουρμέ φαγητό και την οινογευσία.                            Salis
        Το μενού του βασίζεται στην κρητική
        κουζίνα με δημιουργικές επιρροές
        και στα φρέσκα τοπικά προϊόντα. 38
        Kondilaki Str., +30 28211 11427

        Levantes
        Creative Cretan cuisine that highlights
        the uniqueness of Cretan food through
        the culinary creations by executive
        chef Nikos Kamitsos, as he combines
        tradition and modern cuisine in a way
        that respects the island’s products, tastes
        and flavours. Δημιουργική κουζίνα
        που αναδεικνύει τη μοναδικότητα
        της κρητικής διατροφής μέσα από
        τις γαστρονομικές δημιουργίες του
        executive chef Νίκου Καμίτσου. Kavros
        Apokoronou, Georgioupolis, +30 28250
        62550, anemosresort.com

                                                                                              87
   82   83   84   85   86   87   88   89   90   91   92