Page 121 - GREC14N_CHQ_01
P. 121

CHQ


             CRETAN
           TRADITION
         Local cheese for every taste
                               Cretan           creamy colour, high level   Galomyzithra  το βούτυρο ξεχωρίζει και
                               Graviera (PAO)   of moisture and small   of Chania (PAO)  απομακρύνεται. Αυτό
                               One of the most famous   fat content. Use it as a   Also known as “pichtoga-  που μένει είναι η στάκα, η
                                                starter, as a table cheese,
                                                                                 οποία απογειώνει ακόμα
                               Greek cheese, it is protect-
                                                                lo” and around Mount Ida
                               ed by the laws of EU. With   or as a dessert, with   as “anthogalo”, this soft   και τα πιο απλά πιάτα.
                               delicious, recognizable   honey. Παρασκευάζεται   cheese is protected by the
               Malaka          taste, slightly salted and   από το υπόλοιπο   laws of EU. Its consistency   Feta
         Soft cheese, a kind of fresh,   sweetish, it has a rub-  της τυροκομίας   is like that of thick yogurt   Feta is not a Cretan tra-
         unripened graviera, is used for   ber-like finish and holes   άλλων τυριών με την   and has lots in common   ditional cheese, but it is
                                                προσθήκη γάλακτος
                                                                                 produced long time now
         pies, especially in the Chania   on its surface. It is made   και στραγγίζεται. Έχει   with xinomyzithra. Made   on the island, always with
         region. Remember that a word   of sheep milk and has to   χρώμα υπόλευκο, μεγάλη   from goat milk or from   their highly nutritional
                               ripen before reaching the
                                                                goat and sheep milk,
        which sounds exactly the same   market selves. Από τα   υγρασία, χαμηλά λιπαρά.   is consumed after its   goat and sheep milk. You
          is vulgar in Greek. Μαλακό   πιο ονομαστά ελληνικά   Χρησιμοποιείται ως   ripening. Delicious and   are surely going to taste it
         τυρί, παρασκευάζεται όπως η   τυριά από πρόβειο γάλα,   ορεκτικό, επιτραπέζιο,   refreshing, is usually served   if you eat “choriatiki” salad
         γραβιέρα και χρησιμοποιείται   προστατεύεται ως προϊόν   αλλά γίνεται και ωραίο   as a starter. Ονομάζεται   or ntakos, but in Crete they
          πριν ωριμάσει. Στο Nομό   ΠΟΠ. Εξαιρετικό, με   επιδόρπιο με μέλι.  και πηχτόγαλο, ενώ στην   use also myzithra on these
         Χανίων το βάζουν σε πολλές   αναγνωρίσιμη, υπόγλυκη    περιοχή του Ψηλορείτη   dishes. Η φέτα δεν είναι
            τοπικές σπεσιαλιτέ.  γεύση, έχει ελαστική   Hard    το αποκαλούν αθόγαλο   παραδοσιακό κρητικό
                               μάζα και οπές στην   Anthotyros  (ανθόγαλο). Μαλακό   τυρί, αλλά παράγεται
                               επιφάνεια. Διατίθεται   This is a dried and mature   τυρί ωρίμανσης, με   χρόνια στο νησί από
                               στην αγορά μετά από   myzithra, with compact   υφή αλοιφώδη, θυμίζει   ντόπιο αιγοπρόβειο γάλα.
                               ωρίμανση.        body and a yellow-brown   την ξινομυζήθρα.   Στη χωριάτικη σαλάτα και
                                                colour. It has strong,   Παρασκευάζεται από   στον ντάκο οι Κρητικοί
                               Cretan           sharp flavour, maybe a   κατσικίσιο ή κατσικίσιο   εναλλακτικά βάζουν
                               Kefalotyri       little salty, and exceptional   και πρόβειο γάλα και   μυζήθρα.
                               It is made exclusively   aroma. An excellent table   σερβίρεται ως ορεκτικό.
                               from goat and sheep milk.   cheese, is also grated   Προστατεύεται ως προϊόν   Yogurt from goat
               Tyrozouli       Hard, salty and rather   to sprinkle on pasta.   ΠΟΠ.    and sheep milk
          Α hard, dry cheese with an   spicy, needs to ripen for   Πρόκειται για μυζήθρα   Cretan yogurt is deli-
         exceptional taste, produced   three months. It can be   ξερή και ώριμη. Έχει   The cheese   cious and great for your
                                                σώμα συμπαγές, χρώμα
                                                                                 health. The goat and
         mostly in Sfakia. In its making   used as a table cheese,   καστανοκίτρινο, έντονη,   of Mt Dicte  sheep milk makes its taste
                               like every hard variety,
                                                                Unique, low fat, hard,
         is used vinegar, not rennet. It   but is also excellent   αψιά γεύση, ελαφρώς   with a strong taste, it is not   distinctive. Don’t forget
        is reserved in olive oil, and it is   when grated over pasta   αλμυρή, και μοναδικό   easy to find in the market.   to taste it, especially if it
         difficult to find. Πεντανόστιμο,   dishes. Παρασκευάζεται   άρωμα. Θαυμάσιο   When it dries it is preserved   is a product of a small
          σκληρό, αποξηραμένο τυρί,   από πρόβειο και   επιτραπέζιο τυρί,   in olive oil. Σκληρό, με   dairy. The Cretans use it
         παρασκευάζεται κυρίως στα   κατσικίσιο γάλα. Είναι   επίσης χρησιμοποιείται   χαμηλά λιπαρά κι έντονη   extensively in their cui-
          Σφακιά. Φτιάχνεται με ξίδι,   σκληρό τυρί, με γεύση   τριμμένο σε ζυμαρικά.  γεύση, είναι δυσεύρετο.   sine, and it is a welcomed
          όχι με πυτιά. Συντηρείται σε   αλμυρή και πικάντικη.   Sour Myzithra   Όταν ξεραθεί, συντηρείται   dessert after a rich meal,
              ελαιόλαδο.       Πριν καταναλωθεί,                σε ελαιόλαδο.    especially when it comes
                               πρέπει να ωριμάσει.   Xinomyzithra (PAO)          with honey, fruit, or nuts.
                               Είναι κατάλληλο ως   This soft cheese with the   Staka  Γευστικό, με ξεχωριστά
                               επιτραπέζιο, όπως κάθε   strong, distinctive flavour   This is an absolute must-  χαρακτηριστικά από
                               σκληρή ποικιλία, αλλά   is made in the same way as   try. You can savour it alone,   το αιγοπρόβειο γάλα,
                               είναι επίσης υπέροχο   the known fresh myzithra,   or as an ingredient of other   ιδίως αν προέρχεται από
                               όταν χρησιμοποιείται   but it is allowed to ripen   dishes. It is produced dur-  μικρά γαλακτοκομεία.
                               τριμμένο σε ζυμαρικά.  and gain a rather acidic   ing the butter making from   Χρησιμοποιείται
                                                taste. It is protected by the   the milk cream, which is   κατά κόρον στην
               Xygala          Myzithra         laws of EU, and they use it   called “tsipa”. When tsipa   κρητική κουζίνα και
          Soft, with acid taste, it is   Soft Anthotyros  widely in Crete. Μαλακό   is heated with a little flour,   είναι καλοδεχούμενο
          made from thickened milk   Called “myzithra” in   τυρί με έντονη μυρωδιά,   the butter is separated and   επιδόρπιο μετά από ένα
         without the use of rennet and   eastern Crete and “an-  παρασκευάζεται όπως   removed. What remains is   πλούσιο γεύμα, ιδίως
                                                η κανονική μυζήθρα,
                                                                                 αν το συνοδεύουν μέλι,
                               thotyros” in Chania, it is
                                                                staka. Added to any plain
     CHRISTOS DRAZOS  Use it as a starter. Μαλακό, με   of the production of   ωριμάσει αρκετά και   taste. Try it with fried eggs.   *Special thanks to Nikos
         it is strained after a few days.
                                                αλλά αφήνεται να
                                                                                 φρούτα ή ξηροί καρποί.
                               made from the remains
                                                                dish, gives a very individual
         αψιά γεύση, γίνεται με γάλα
                                                να γίνει πικάντικο.
                               other cheese, with added
                                                                Παρασκευάζεται από
          που πήζει χωρίς πυτιά και
                                                                                 Psilakis for the valuable
                                                Προστατεύεται ως
                                                                την τσίπα του γάλακτος,
                               milk. When its body
                                                                                 information from his book
         στραγγίζεται μετά από λίγες
                                                προϊόν ΠΟΠ και
                                                                αφού αφαιρεθεί το
                               is ready, it is strained
          ημέρες. Χρησιμοποιείται ως
                                                                                 MANOR PUBLICATIONS
                                                στην Κρήτη.
                                                                ζεσταθεί με λίγο αλεύρι,
                               every soft cheese, it has
               ορεκτικό.       to form its shape. As   καταναλώνεται ευρύτατα   βούτυρο. Όταν η τσίπα   “Cretan Cooking”, KAR-
                                                                                              121
   116   117   118   119   120   121   122   123   124   125   126