Page 121 - GREC14N_CHQ_01
P. 121
CHQ
CRETAN
TRADITION
Local cheese for every taste
Cretan creamy colour, high level Galomyzithra το βούτυρο ξεχωρίζει και
Graviera (PAO) of moisture and small of Chania (PAO) απομακρύνεται. Αυτό
One of the most famous fat content. Use it as a Also known as “pichtoga- που μένει είναι η στάκα, η
starter, as a table cheese,
οποία απογειώνει ακόμα
Greek cheese, it is protect-
lo” and around Mount Ida
ed by the laws of EU. With or as a dessert, with as “anthogalo”, this soft και τα πιο απλά πιάτα.
delicious, recognizable honey. Παρασκευάζεται cheese is protected by the
Malaka taste, slightly salted and από το υπόλοιπο laws of EU. Its consistency Feta
Soft cheese, a kind of fresh, sweetish, it has a rub- της τυροκομίας is like that of thick yogurt Feta is not a Cretan tra-
unripened graviera, is used for ber-like finish and holes άλλων τυριών με την and has lots in common ditional cheese, but it is
προσθήκη γάλακτος
produced long time now
pies, especially in the Chania on its surface. It is made και στραγγίζεται. Έχει with xinomyzithra. Made on the island, always with
region. Remember that a word of sheep milk and has to χρώμα υπόλευκο, μεγάλη from goat milk or from their highly nutritional
ripen before reaching the
goat and sheep milk,
which sounds exactly the same market selves. Από τα υγρασία, χαμηλά λιπαρά. is consumed after its goat and sheep milk. You
is vulgar in Greek. Μαλακό πιο ονομαστά ελληνικά Χρησιμοποιείται ως ripening. Delicious and are surely going to taste it
τυρί, παρασκευάζεται όπως η τυριά από πρόβειο γάλα, ορεκτικό, επιτραπέζιο, refreshing, is usually served if you eat “choriatiki” salad
γραβιέρα και χρησιμοποιείται προστατεύεται ως προϊόν αλλά γίνεται και ωραίο as a starter. Ονομάζεται or ntakos, but in Crete they
πριν ωριμάσει. Στο Nομό ΠΟΠ. Εξαιρετικό, με επιδόρπιο με μέλι. και πηχτόγαλο, ενώ στην use also myzithra on these
Χανίων το βάζουν σε πολλές αναγνωρίσιμη, υπόγλυκη περιοχή του Ψηλορείτη dishes. Η φέτα δεν είναι
τοπικές σπεσιαλιτέ. γεύση, έχει ελαστική Hard το αποκαλούν αθόγαλο παραδοσιακό κρητικό
μάζα και οπές στην Anthotyros (ανθόγαλο). Μαλακό τυρί, αλλά παράγεται
επιφάνεια. Διατίθεται This is a dried and mature τυρί ωρίμανσης, με χρόνια στο νησί από
στην αγορά μετά από myzithra, with compact υφή αλοιφώδη, θυμίζει ντόπιο αιγοπρόβειο γάλα.
ωρίμανση. body and a yellow-brown την ξινομυζήθρα. Στη χωριάτικη σαλάτα και
colour. It has strong, Παρασκευάζεται από στον ντάκο οι Κρητικοί
Cretan sharp flavour, maybe a κατσικίσιο ή κατσικίσιο εναλλακτικά βάζουν
Kefalotyri little salty, and exceptional και πρόβειο γάλα και μυζήθρα.
It is made exclusively aroma. An excellent table σερβίρεται ως ορεκτικό.
from goat and sheep milk. cheese, is also grated Προστατεύεται ως προϊόν Yogurt from goat
Tyrozouli Hard, salty and rather to sprinkle on pasta. ΠΟΠ. and sheep milk
Α hard, dry cheese with an spicy, needs to ripen for Πρόκειται για μυζήθρα Cretan yogurt is deli-
exceptional taste, produced three months. It can be ξερή και ώριμη. Έχει The cheese cious and great for your
σώμα συμπαγές, χρώμα
health. The goat and
mostly in Sfakia. In its making used as a table cheese, καστανοκίτρινο, έντονη, of Mt Dicte sheep milk makes its taste
like every hard variety,
Unique, low fat, hard,
is used vinegar, not rennet. It but is also excellent αψιά γεύση, ελαφρώς with a strong taste, it is not distinctive. Don’t forget
is reserved in olive oil, and it is when grated over pasta αλμυρή, και μοναδικό easy to find in the market. to taste it, especially if it
difficult to find. Πεντανόστιμο, dishes. Παρασκευάζεται άρωμα. Θαυμάσιο When it dries it is preserved is a product of a small
σκληρό, αποξηραμένο τυρί, από πρόβειο και επιτραπέζιο τυρί, in olive oil. Σκληρό, με dairy. The Cretans use it
παρασκευάζεται κυρίως στα κατσικίσιο γάλα. Είναι επίσης χρησιμοποιείται χαμηλά λιπαρά κι έντονη extensively in their cui-
Σφακιά. Φτιάχνεται με ξίδι, σκληρό τυρί, με γεύση τριμμένο σε ζυμαρικά. γεύση, είναι δυσεύρετο. sine, and it is a welcomed
όχι με πυτιά. Συντηρείται σε αλμυρή και πικάντικη. Sour Myzithra Όταν ξεραθεί, συντηρείται dessert after a rich meal,
ελαιόλαδο. Πριν καταναλωθεί, σε ελαιόλαδο. especially when it comes
πρέπει να ωριμάσει. Xinomyzithra (PAO) with honey, fruit, or nuts.
Είναι κατάλληλο ως This soft cheese with the Staka Γευστικό, με ξεχωριστά
επιτραπέζιο, όπως κάθε strong, distinctive flavour This is an absolute must- χαρακτηριστικά από
σκληρή ποικιλία, αλλά is made in the same way as try. You can savour it alone, το αιγοπρόβειο γάλα,
είναι επίσης υπέροχο the known fresh myzithra, or as an ingredient of other ιδίως αν προέρχεται από
όταν χρησιμοποιείται but it is allowed to ripen dishes. It is produced dur- μικρά γαλακτοκομεία.
τριμμένο σε ζυμαρικά. and gain a rather acidic ing the butter making from Χρησιμοποιείται
taste. It is protected by the the milk cream, which is κατά κόρον στην
Xygala Myzithra laws of EU, and they use it called “tsipa”. When tsipa κρητική κουζίνα και
Soft, with acid taste, it is Soft Anthotyros widely in Crete. Μαλακό is heated with a little flour, είναι καλοδεχούμενο
made from thickened milk Called “myzithra” in τυρί με έντονη μυρωδιά, the butter is separated and επιδόρπιο μετά από ένα
without the use of rennet and eastern Crete and “an- παρασκευάζεται όπως removed. What remains is πλούσιο γεύμα, ιδίως
η κανονική μυζήθρα,
αν το συνοδεύουν μέλι,
thotyros” in Chania, it is
staka. Added to any plain
CHRISTOS DRAZOS Use it as a starter. Μαλακό, με of the production of ωριμάσει αρκετά και taste. Try it with fried eggs. *Special thanks to Nikos
it is strained after a few days.
αλλά αφήνεται να
φρούτα ή ξηροί καρποί.
made from the remains
dish, gives a very individual
αψιά γεύση, γίνεται με γάλα
να γίνει πικάντικο.
other cheese, with added
Παρασκευάζεται από
που πήζει χωρίς πυτιά και
Psilakis for the valuable
Προστατεύεται ως
την τσίπα του γάλακτος,
milk. When its body
information from his book
στραγγίζεται μετά από λίγες
προϊόν ΠΟΠ και
αφού αφαιρεθεί το
is ready, it is strained
ημέρες. Χρησιμοποιείται ως
MANOR PUBLICATIONS
στην Κρήτη.
ζεσταθεί με λίγο αλεύρι,
every soft cheese, it has
ορεκτικό. to form its shape. As καταναλώνεται ευρύτατα βούτυρο. Όταν η τσίπα “Cretan Cooking”, KAR-
121