Page 77 - CHQ_03
P. 77
CHQ
EDUCATIONAL
FARM - NTOUNIAS
The experience at the Ntounias
Traditional Cretan Food is not
limited to the amazing food. At
the Ntounias educational farm
By quitting his job as a cook in Chania and starting over in the small mountain village you can savour how life is in a
of his origins, Drakona Kerameion, Stelios Trilyrakis was inspired to create much village, surrounded by nature,
more than a classic taverna. The Ntounias Traditional Cretan Food constitutes a by partaking in various activities
multifunctional organic farm producing vegetables, oil and wine, and filling the plate of such as milking cattle, curdling
its few guests with authentic tastes cooked just like old times. cheese, harvesting honey, grape
picking, collecting fruit and
Everything started by watching his grandmother cook for the entire family and wishing vegetables from the organic
to pass on to his children –the younger generation– the sense of freedom and security patch, and of course cooking at
one feels when connecting with nature. the taverna’s kitchen. Among the
Surrounded by the mountains that serve as a habitat for Crete’s only indigenous cow animals living freely in the farm
you will see the rare breed of
breed, Ntounias lays the tables with the semplicity of the Cretan land. The place of Cretan “gidomouschara” (cows
eletricity has taken wood and fire, whereas instead of modern pots and pans you will with goat-like feet). Η εμπειρία
only see earthenware. στο Παραδοσιακό Γαστρονομικό
Κέντρο Κρητικής Διατροφής
Here, slow food means respecting nature’s rhythms, preparing seasonal recipes with the “Ντουνιάς” δεν σταματάει μόνο
freshest ingredients, and valuing honesty from the initial seed to the final dish. It means στο φαγητό. Στην εκπαιδευτική
delight and, most of all, it means Cretan diet. φάρμα του κέντρου, θα πάρετε
So, if you happen to see Stelios Trilyrakis over the burning casseroles, kneading, stirring μια πρώτη γεύση της ζωής
στο χωριό, συμμετέχοντας
and cooking patiently for hours until the food is ready, don’t be puzzled. Nature and σε δραστηριότητες όπως στο
tradition require patience, labour and humility in order to bestow their most precious άρμεγμα των ζώων, στο πήξιμο
of fruits. του τυριού, στη συγκομιδή
Αφήνοντας τη θέση του ως μάγειρας στα Χανιά και κάνοντας νέα αρχή στο μικρό μελιού, στον τρύγο, στο μάζεμα
ορεινό χωριό καταγωγής του, τη Δρακώνα Κεραμειών, ο Στέλιος Τριλυράκης των φρούτων και λαχανικών και
φυσικά στα μαγειρέματα στην
εμπνεύστηκε πολύ περισσότερα από μια κλασική ταβέρνα. Το Παραδοσιακό κουζίνα της ταβέρνας. Μεταξύ
Γαστρονομικό Κέντρο Κρητικής Διατροφής “Ντουνιάς” αποτελεί ένα των ζώων που ζουν ελεύθερα
πολυλειτουργικό αγρόκτημα βιολογικής παραγωγής λαχανικών, λαδιού και κρασιού, στο αγρόκτημα, θα έχετε την
το οποίο βάζει στο πιάτο των λιγοστών θαμώνων που φιλοξενεί αυθεντικές γεύσεις, ευκαιρία να δείτε από κοντά και
τη σπάνια φυλή των κρητικών
μαγειρεμένες όπως τον παλιό καιρό. γιδομούσχαρων.
Όλα ξεκίνησαν βλέποντας τη γιαγιά να μαγειρεύει για όλη την οικογένεια και
θέλοντας να μεταδώσει στα παιδιά του, τις νεότερες γενιές, την αίσθηση ελευθερίας
και ασφάλειας που προσφέρει η επαφή με τη φύση.
Περιτριγυρισμένος από τα βουνά, στα οποία μεγαλώνει η μοναδική αυτόχθονη φυλή
αγελάδας της Κρήτης, ο Ντουνιάς σερβίρει την απλότητα της κρητικής γης. Τη
θέση του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν τα ξύλα, ενώ αντί για μοντέρνα κατσαρολικά
θα δείτε πήλινα σκεύη. Έδώ, slow food σημαίνει
σεβασμός στους χρόνους της φύσης, εποχικά
THE RECIPES ARE φαγητά με ολόφρεσκα υλικά και τιμιότητα από
NOT INSPIRED BY A τον αρχικό σπόρο μέχρι το τελικό πιάτο. Σημαίνει
BOOK BUT BY THE απόλαυση και, προπάντων, σημαίνει κρητική
διατροφή. Γι’ αυτό, αν δείτε τον Στέλιο Τριλυράκη
FRESH PRODUCE πάνω από τις φωτιές και τις γάστρες να ζυμώνει,
OF THE SEASON να ανακατεύει και να ψήνει καρτερικά για ώρες
ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΈΣ ΔΈΝ μέχρι να ετοιμαστεί το φαγητό, μην απορήσετε.
Η φύση και η παράδοση θέλουν υπομονή, κόπο
ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ και ταπεινότητα, για να αποφέρουν τους πιο
ΚΑΠΟΙΟ ΒΙΒΛΙΟ, πολύτιμους καρπούς τους.
ΑΛΛΑ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ
ΣΈ ΈΠΟΧΙΚΑ Ntounias Traditional Cretan Food, Drakona
Kerameion, Chania, +30 28210 65083, closed
ΠΡΟΪΟΝΤΑ on Mondays & Tuesdays, ntounias.gr
77