Page 82 - CHQ_03
P. 82

Foodism | Restaurants





         Salis
                                                     Gramvoussa Restaurant
                                                     At the Gramvoussa peninsula, this restaurant strictly follows
                                                     the rules of the Cretan dietary customs. Using recipes that
                                                     are dated to the early 18th century and some of Crete’s finest
                                                     products, all of the menu’s ideas end up being good old
                                                     homemade traditional food. Renovated, opens again in mid-
                                                     January. Στη χερσόνησο της Γραμβούσας, το εστιατόριο
                                                     υπηρετεί πιστά τους κανόνες της κρητικής διατροφής. Με
                                                     συνταγές που χρονολογούνται στις αρχές του 18ου αιώνα
                                                     και τα πιο αγνά υλικά της κρητικής γης, όλες οι προτάσεις
                                                     του καταλόγου καταλήγουν σε καλό, σπιτικό, παραδοσιακό
                                                     φαγητό. Ανακαινισμένο, ανοίγει ξανά στα μέσα Ιανουαρίου. 1
                                                     Emmanouil Deiktaki Str., Kaliviani, Kissamos, +30 28220 22707,
                                                     gramvousarestaurant.com

                                                     Kouzina e.p.e.
                                                     Ηomemade tastes with a twist. Dishes like chicken with
                                                     molasses, gorgonzola burger, Chania-style borek and “imam”
                                                     eggplant casserole, all made by Despina, the landlady. Σπιτικές
                                                     προτάσεις με διαφορετική νότα από τα χέρια της κυρίας
                                                     Δέσποινας. 25 Daskalogianni Str., +30 28210 42391
                                                     Kritamon Wine Βar Restaurant
                                                     A new approach to gourmet dining and wine tasting. Its menu
                                                     is based on Cretan cuisine with creative influences and on
                                                     fresh products. Opens again in March. Nέα προσέγγιση στο
                                                     γκουρμέ φαγητό και την οινογευσία. Το μενού του βασίζεται
                                                     στην κρητική κουζίνα με δημιουργικές επιρροές και στα
                                                     φρέσκα τοπικά προϊόντα. Ανοίγει ξανά το Μάρτιο.
                                                     38 Kondilaki Str., +30 28211 11427

                                                     Leventis
                                                     Inspired by their grandmother’s recipes, two siblings offer
                                                     some quite rare tastes from the Cretan villages, such as
                                                     kremidokaltsouna, beans with pasta and octopus with bryonies.
                                                     Με έμπνευση την κουζίνα της γιαγιάς τους, δύο αδέρφια
                                                     προσφέρουν σπάνιες γεύσεις των κρητικών χωριών, όπως
                                                     κρεμμυδοκάλτσουνα, φασόλια με μακαρόνια και χταπόδι με
                                                     οβριές. Ano Stalos, +30 28210 68155, leventis-tavern.com

                                                     Monastiri
                                                     Honouring Cretan cuisine at its more contemporary version,
                                                     the tavern focuses on the quality and freshness of raw materials
                                                     ranging from homemade phyllo dough and artisanal mizithra
                                                     cheese to extra virgin olive oil. Τιμώντας την κρητική κουζίνα
                                                     στην πιο μοντέρνα εκδοχή της, η ταβέρνα εστιάζει στην
                                                     ποιότητα και τη φρεσκάδα των πρώτων υλών, από το
                                                     χειροποίητο φύλλο και την αγνή μυζήθρα μέχρι το παρθένο
                                                     ελαιόλαδο. Akti Tombazi, Old Harbour, Chania Town, +30
                                                     28210 55527, monastiri-taverna.gr
                Ginger Concept                       Mon.Es                                       Viki Tsatsampa
                                                     Situated at the ground level of the luxury Monastery Estate
                                                     Venetian Harbor hotel, the restaurant pays homage to the

        82   GREC14N   2018-19
   77   78   79   80   81   82   83   84   85   86   87