Page 82 - CHQ_03
P. 82
Foodism | Restaurants
Salis
Gramvoussa Restaurant
At the Gramvoussa peninsula, this restaurant strictly follows
the rules of the Cretan dietary customs. Using recipes that
are dated to the early 18th century and some of Crete’s finest
products, all of the menu’s ideas end up being good old
homemade traditional food. Renovated, opens again in mid-
January. Στη χερσόνησο της Γραμβούσας, το εστιατόριο
υπηρετεί πιστά τους κανόνες της κρητικής διατροφής. Με
συνταγές που χρονολογούνται στις αρχές του 18ου αιώνα
και τα πιο αγνά υλικά της κρητικής γης, όλες οι προτάσεις
του καταλόγου καταλήγουν σε καλό, σπιτικό, παραδοσιακό
φαγητό. Ανακαινισμένο, ανοίγει ξανά στα μέσα Ιανουαρίου. 1
Emmanouil Deiktaki Str., Kaliviani, Kissamos, +30 28220 22707,
gramvousarestaurant.com
Kouzina e.p.e.
Ηomemade tastes with a twist. Dishes like chicken with
molasses, gorgonzola burger, Chania-style borek and “imam”
eggplant casserole, all made by Despina, the landlady. Σπιτικές
προτάσεις με διαφορετική νότα από τα χέρια της κυρίας
Δέσποινας. 25 Daskalogianni Str., +30 28210 42391
Kritamon Wine Βar Restaurant
A new approach to gourmet dining and wine tasting. Its menu
is based on Cretan cuisine with creative influences and on
fresh products. Opens again in March. Nέα προσέγγιση στο
γκουρμέ φαγητό και την οινογευσία. Το μενού του βασίζεται
στην κρητική κουζίνα με δημιουργικές επιρροές και στα
φρέσκα τοπικά προϊόντα. Ανοίγει ξανά το Μάρτιο.
38 Kondilaki Str., +30 28211 11427
Leventis
Inspired by their grandmother’s recipes, two siblings offer
some quite rare tastes from the Cretan villages, such as
kremidokaltsouna, beans with pasta and octopus with bryonies.
Με έμπνευση την κουζίνα της γιαγιάς τους, δύο αδέρφια
προσφέρουν σπάνιες γεύσεις των κρητικών χωριών, όπως
κρεμμυδοκάλτσουνα, φασόλια με μακαρόνια και χταπόδι με
οβριές. Ano Stalos, +30 28210 68155, leventis-tavern.com
Monastiri
Honouring Cretan cuisine at its more contemporary version,
the tavern focuses on the quality and freshness of raw materials
ranging from homemade phyllo dough and artisanal mizithra
cheese to extra virgin olive oil. Τιμώντας την κρητική κουζίνα
στην πιο μοντέρνα εκδοχή της, η ταβέρνα εστιάζει στην
ποιότητα και τη φρεσκάδα των πρώτων υλών, από το
χειροποίητο φύλλο και την αγνή μυζήθρα μέχρι το παρθένο
ελαιόλαδο. Akti Tombazi, Old Harbour, Chania Town, +30
28210 55527, monastiri-taverna.gr
Ginger Concept Mon.Es Viki Tsatsampa
Situated at the ground level of the luxury Monastery Estate
Venetian Harbor hotel, the restaurant pays homage to the
82 GREC14N 2018-19