Page 96 - GREC14N_CHQ_02
P. 96
Foodism | Ask the expert
Anchovies marinated
Gidospito Skioufichta
KAPSALIANA VILLAGE for a once in a lifetime experience. Στο ithra cheese and lots more. They fry
Everything is cooked with olive oil here. χωριό Γενί Γκαβέ (Δροσιά) υπάρχει potatoes on a wood stove, whose
Visit this hotel and restaurant if you η παράδοση του μωρογούρουνου: fire is boosted by pine cones! Need I
want to enjoy a sheer olive paradise. Τhe ζουμερό, καλοψημένο στη σούβλα, say more? Η οικογένεια του παπά-
olive tree is the symbol of Rethymno που δεν ξεπερνά τα 10-12 κιλά. Τα Μανώλη Σταυρουλάκη σάς υποδέχεται
and the olive oil is its nectar! Εδώ, τα υπόλοιπα πιάτα πλαισιώνουν με με χαμόγελο και μια αυλή με θέα
πάντα μαγειρεύονται με ελαιόλαδο. αυθεντικότητα το λόγο που πήρατε τα την κορυφή του Ψηλορείτη. Ψωμί
Αξίζει να το επισκεφτείτε, να φάτε και βουνά. Λίγο πιο πάνω ζει και ο πάτερ προζυμένιο, σκορδουλάκοι, ελιές και
να μείνετε σε αυτόν τον παράδεισο της Πορφύριος, σε ένα μοναστήρι που η μυζήθρα, ό,τι κι αν φας, είναι δική τους
ελιάς. Το δέντρο του Ρεθύμνου είναι η θέα του σου κόβει την ανάσα! Να πάτε παραγωγή. Τηγανίζουν τις πατάτες σε
ελιά και ο χυμός του τόπου μου το λάδι! και να του πείτε ότι σας στέλνει η Εύα. ξυλόσομπα και στη φωτιά προσθέτουν
kapsalianavillage.gr Family tavern, +30 28340 71202 κουκουνάρια.
YENI GAVE, FLOURIS VYZARI AT PAPAMANOLIS’S PIGHES (SPRINGS)
At the village of Yeni Gave (Drossia) The family of Papa-Manolis Stavrou- ARGYROUPOLIS, ARGYROUPOLI
there is the tradition of the spit roasted lakis welcomes you with a heartwarm- Rethymno has it all anyway, but this is
suckling pig –every bite is juicy and rich– ing smile in a beautiful terrace with its fairyland! Platan trees, spring water Christos Drazos, Kostas Moustakas, Stavros Alexandrakis
that weighs maximum 10-12 kg. The rest view to the Psiloritis Mountain, resem- and small ponds, small cascades, and the
of the dishes, made with fine ingredients, bling grandma’s backyard at the vil- incomparable smell of the “antikristo”
complete the menu to the reason why lage! The priest’s wife prepares excellent spitfire lamb from the nearby taverns!
you decided to climb up all that way. sourdough bread for her estimat- Cool breeze and great food, an oasis for
That is also where Father Porfyrios ed guests, as she likes to call every- the hot summer days in Crete! As for
lives, in a monastery whose views are one, tasty bulbs that they have collect- the winter, the fireplaces spread their
simply breathtaking. Ιt’s very close to the ed with their own hands, olives from aromas in the air. Ο νεραϊδότοπος
taverna, and definitely worth visiting, their own produce, own-made miz- του Ρεθύμνου. Πλατάνια, νερά και
96 GREC14N S/W 2018-19