Page 96 - GREC14N_CHQ_02
P. 96

Foodism | Ask the expert




         Anchovies marinated















         Gidospito                                   Skioufichta


















        KAPSALIANA VILLAGE            for a once in a lifetime experience. Στο   ithra cheese and lots more. They fry
        Everything is cooked with olive oil here.   χωριό Γενί Γκαβέ (Δροσιά) υπάρχει   potatoes on a wood stove, whose
        Visit this hotel and restaurant if you   η παράδοση του μωρογούρουνου:   fire is boosted by pine cones! Need I
        want to enjoy a sheer olive paradise. Τhe   ζουμερό, καλοψημένο στη σούβλα,   say more? Η οικογένεια του παπά-
        olive tree is the symbol of Rethymno   που δεν ξεπερνά τα 10-12 κιλά. Τα   Μανώλη Σταυρουλάκη σάς υποδέχεται
        and the olive oil is its nectar! Εδώ, τα   υπόλοιπα πιάτα πλαισιώνουν με   με χαμόγελο και μια αυλή με θέα
        πάντα μαγειρεύονται με ελαιόλαδο.   αυθεντικότητα το λόγο που πήρατε τα   την κορυφή του Ψηλορείτη. Ψωμί
        Αξίζει να το επισκεφτείτε, να φάτε και   βουνά. Λίγο πιο πάνω ζει και ο πάτερ   προζυμένιο, σκορδουλάκοι, ελιές και
        να μείνετε σε αυτόν τον παράδεισο της   Πορφύριος, σε ένα μοναστήρι που η   μυζήθρα, ό,τι κι αν φας, είναι δική τους
        ελιάς. Το δέντρο του Ρεθύμνου είναι η   θέα του σου κόβει την ανάσα! Να πάτε   παραγωγή. Τηγανίζουν τις πατάτες σε
        ελιά και ο χυμός του τόπου μου το λάδι!   και να του πείτε ότι σας στέλνει η Εύα.   ξυλόσομπα και στη φωτιά προσθέτουν
        kapsalianavillage.gr          Family tavern, +30 28340 71202  κουκουνάρια.

        YENI GAVE, FLOURIS            VYZARI AT PAPAMANOLIS’S       PIGHES (SPRINGS)
        At the village of Yeni Gave (Drossia)   The family of Papa-Manolis Stavrou-  ARGYROUPOLIS, ARGYROUPOLI
        there is the tradition of the spit roasted   lakis welcomes you with a heartwarm-  Rethymno has it all anyway, but this is
        suckling pig –every bite is juicy and rich–  ing smile in a beautiful terrace with   its fairyland! Platan trees, spring water  Christos Drazos, Kostas Moustakas, Stavros Alexandrakis
        that weighs maximum 10-12 kg. The rest   view to the Psiloritis Mountain, resem-  and small ponds, small cascades, and the
        of the dishes, made with fine ingredients,   bling grandma’s backyard at the vil-  incomparable smell of the “antikristo”
        complete the menu to the reason why   lage! The priest’s wife prepares excellent   spitfire lamb from the nearby taverns!
        you decided to climb up all that way.   sourdough bread for her estimat-  Cool breeze and great food, an oasis for
        That is also where Father Porfyrios   ed guests, as she likes to call every-  the hot summer days in Crete! As for
        lives, in a monastery whose views are   one, tasty bulbs that they have collect-  the winter, the fireplaces spread their
        simply breathtaking. Ιt’s very close to the   ed with their own hands, olives from   aromas in the air. Ο νεραϊδότοπος
        taverna, and definitely worth visiting,   their own produce, own-made miz-  του Ρεθύμνου. Πλατάνια, νερά και

        96   GREC14N   S/W 2018-19
   91   92   93   94   95   96   97   98   99   100   101